logo vlinder1
2016 - 05

2016 05 01 

Ontmoetingen – Hol oog | Ger Eikholt, Mook
Op 20 april jongstleden likt een jonge zandhagedis gretig dauwdruppeltjes van zandhaarmos. Ik hurk ernaast, eerst duikt hij weg van zijn opwarmplek, komt dan (geduld, geduld) weer terug en lebbert met brede tong verder. Wat verder liggen stenen, veel, door het water gerond waar dat kon.

 
 2016 05 02

Pastorale rust op de Afferdense Heide | Frans Sijben, Nijmegen
Ga mee naar utopisch arcadische heidevelden van landschapschilders uit de 18e en 19e eeuw. Beleef de pastorale schoonheid van de paarse rust, die eeuwen lang Noord Limburg bedekte. Tijd voor verstilling en verrijking. Voor beide ga je naar de ‘Maasduinen’ rondom Afferden in Noord Limburg. Maar geniet vooral ‘groen’ van de paarse pracht.

 
 2016 05 03

Nieuwe Natuurgidsen IVN
Met een 15-tal natuurbelevingsactiviteiten onder de noemer ‘Beleef de zomer’ hebben 19 nieuwe Natuurgidsen in de Westelijke Mijnstreek op zondag 19 juni hun opleiding op een daverende manier besloten.

 

 

2016 05 04

Nadagen | Frans Sijben, Nijmegen
Augustus met zijn ‘hondsdagen’ en 30+ dagen: lome zwoele hitte. Iedere dag valt de avond vroeger. De zomer begint aan zijn nadagen. Geldt dit ook voor de wilde eend? Of voor de succesvolle bever in Limburg? Of voor de mergelmier?

 

 

2016 05 05

Goudhaantje, Europa’s kleinste vogel | Jeu Smeets, Venlo
Het goudhaantje (Regulus regulus) mag dan de kleinste Europese vogel zijn, van snavelpuntje tot staartrandje slechts 8 centimeter, het is zeker niet de minst interessante. Het zeer levendige vogeltje fladdert en buitelt tussen de kleinste twijgjes aan een boom en hangt zelfs veel van zijn tijd onderste boven om zijn maaltje bij elkaar te scharrelen.

 

 

2016 05 06

Kalkbranden in Zuid-Limburg, de geschiedenis | Jan Nilesen, Eys
Ga mee naar utopisch arcadische heidevelden van landschapschilders uit de 18e en 19e eeuw. Beleef de pastorale schoonheid van de paarse rust, die eeuwen lang Noord Limburg bedekte. Tijd voor verstilling en verrijking. Voor beide ga je naar de ‘Maasduinen’ rondom Afferden in Noord Limburg. Maar geniet vooral ‘groen’ van de paarse pracht.

 

 

2016 05 07

Heerbaan van Heerlen via Gulpen en Voeren naar Luik | Hary van Aken, Klimmen
Over de heerbaan van Heerlen via Gulpen naar Luik is in Zuid-Limburg vaker geschreven. Alhoewel grote delen, van nog bestaande wegen ouder lijken dan de Middeleeuwse grondverkaveling, is een Romeinse oorsprong van de route tussen Heerlen en Gulpen onwaarschijnlijk. In deel 1 reizen we door de geschiedenis vanuit Heerlen naar Ubachsberg.

 

2016 05 08

De heide – de planten | Jan van Dingenen, Liempde
In de vier voorgaande artikelen is beschreven hoe we aan de heidevelden zijn gekomen en hoe de boeren die heide 500 jaar nuttig wisten te gebruiken en in stand te houden. Na de uitvinding van kunstmest werd de hei omgeploegd en nu proberen we nieuwe heide te scheppen. En die via een koopje in stand te houden. Dat laatste valt dus niet mee. Maar in het laatste artikel van deze serie gaat het over de leuke kant van de hei: de mooie en/of interessante planten.

 

 

 

2016 05 09

Ommetje ecoducten Kruisberg | Lieke Muyris, IVN District Limburg
Sinds een aantal jaar leidt het IVN in Limburg naast Natuurgidsen ook Landschapsgidsen op. In tien zaterdagen, verdeeld over alle seizoenen, leren cursisten het landschap in hun eigen omgeving op hun duimpje kennen. En niet alleen de natuurlijke aspecten van dat landschap; ook de historie, de cultuur en de wisselwerking met menselijk handelen, komen aan bod in de cursus. Als ‘afstudeerproject’ maken en beschrijven de cursisten een ‘ommetje’: een wandeling van zo’n 2 uur ofwel 4 á 5 kilometer. In deze IVN-serie gaan we met de nieuwe landschapsgidsen op pad.

 

 

2016 05 09a

Voetspoor 283 – Ven- en heidewandeling tussen Zonhoven en Hengelhoef | Harry Boelen, Maastricht
Deze ruim 14 kilometer lange wandeling, welke is in te korten tot ca. 8 kilometer, voert ons door de uitgestrekte heidegebieden van de natuurreservaten “de Teut” en de “Molenheide”. We wandelen afwisselend over zand- en bospaden en passeren vele vennen en vennetjes en kunnen genieten van fraaie uitzichten. De wandeling is gedurende het hele jaar goed te lopen maar is op z’n mooist als de heide in bloei staat in de maanden augustus en september.

 

 

 

2016 05 09b

Korte tour 163 – Wandeling tussen Margraten en Cadier en Keer | Harry Boelen, Maastricht
Deze ca.9 kilometer lange wandeling voert ons over veld- en boswegen door het golvende gebied tussen Margraten en Cadier en Keer naar het plateau van Margraten. We wandelen door de buurtschappen Honthem en Klein Welsden en “beklimmen” de Schiepersberg. Onderweg kunnen we genieten van de vele mooie uitzichten. Het startpunt van de wandeling is gelegen aan de zessprong tussen Margraten en Klein Welsden aan het einde van de Trichterweg.

 

 

2016 05 09c

De Wegh van Meijl op Seven – De grote volksverhuizing | Huub Kluijtmans, Grashoek
We naderen langzaam de ontknoping van dit Peel-mysterie en het antwoord op de hamvraag die velen van ons bezighoudt; wat is hier aan de Wegh van Meijl op Seven, ooit gebeurd? Hoe komen al deze bijzondere vondsten op een onmogelijke plek midden in het veen van de Peel terecht?

 

 

 

2016 05 09d De Hopplant in Limburg | Piet Schuttelaar, Stein
De mens is van oudsher vernuftig en vindingrijk geweest, vooral ook als het gaat om zich een aangename drank te verschaffen. Natuurlijk: het ging ook wel eens faliekant mis en knoeiende brouwers werden uit de stad verbannen of in hun eigen bier verdronken, maar anderen leerden daar weer van… Ik las in een oud bierboekje het volgende rijmpje: ‘Het drinken leert de mens het eerst en daarna pas het eten. Men zal daarom uit dankbaarheid het drinken nooit vergeten.’
2016 05 09e

De oude man, de kapel en de papegaai | Piet Schuttelaar, Stein
’n Tijd geleden reed ik in Wallonië naar het plaatsje Héron. De kapel die je vanaf de autoweg E42: Luik – Namen, aan je rechter hand ziet en slechts vergezeld is van enkele populieren, een eik en een lindeboom staat geheel geïsoleerd in het veld en had me qua compositie getroffen. Bijzonder genoeg voor een foto.

 

 

2016 05 09f

Natuurgebieden in onze omgeving - Meers | Olaf Op den Kamp, Kerkrade
Meers is de naam van een natuurontwikkelingsproject langs de Grensmaas ter hoogte van het gelijknamige dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Stein. Het gebied was het voorbeeldgebied voor de herinrichting van andere gebieden langs de Grensmaas, zoals rondom de dorpen Itteren, Borgharen en Geulle. Hier werd getest wat de effecten zouden zijn van grindwinning en rivierverbreding in combinatie met natuurontwikkeling. Inmiddels is het gebied Meers alweer enkele jaren geleden opgeleverd en heeft de natuur de kans gekregen zich te ontwikkelen. Een grote rijkdom aan planten en dieren is hiervan het resultaat.

 

 

 2016 05 09g

Tabakhistorie – Een lekker dropje? | Thijs Abbenhuis, Haelen
Wil je een lekker dropje? Die vraag stelde mijn vader aan ons kinderen vroeger geregeld. We moesten dan onze hand ophouden en de ogen dicht doen. We kregen dan het ‘’dropje’’ in de hand gedrukt, moesten hem goed dichtknijpen, waarna ogen en hand open mochten. De teleurstelling was groot want er lag een uitgekauwde pruim tabak in. Huilend ging het vaak naar moeder die het met iets lekkers weer goed maakten en ons handje afwaste. Na enkele keren trapten wij er niet meer in maar vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes op vakantie bij ons, en later de kleinkinderen waren daarna de pineut.