logo vlinder1
2016 - 07

a71

 

Proza – Herderin-stagiaire
Ger Eikholt, Mook

 a72

 

 

Poëzie – Oktober
Wiel Hupperets, Maastricht

 a73

 

De Europese kwartel, bewoner van ons akkerland Jeu Smeets, Venlo

De Europese kwartel ( Coturnix coturnix ) was in de zomers van weleer een algemene broedvogel op het akkerland van onze gemengde bedrijven. Door het verlies aan verwilderde akkerranden en de eentonige grootschalige landbouwcultuur zijn deze vogels vrijwel geheel verdwenen.

  

 a74

Natuur in Nederland: wel of niet? Frans Sijben, Nijmegen

In 24 natuuroverpeinzingen heeft Frans Sijben de afgelopen 3 jaar de positie beschreven van ‘natuur’ in Nederland en Limburg. De vaste lezer heeft het zeker wel gemerkt: daarover ben is Frans niet écht positief en daarin staat hij niet alleen. Veel deskundigen betwijfelen of Nederland nog wel échte natuur heeft. In deze 25ste natuuroverpeinzing worden enkele auteurs aan het woord gelaten.

 

 a75

Het lijkenhuisje van de Bosrand Mariet Kölgen, Heerlen

IVN De Oude Landgraaf heeft haar home vanaf 1 januari 2012 in “ de Bosrand “ in Nieuwenhagen-Landgraaf. Het terrein met bijbehorende gebouwen is in gebruik genomen via een overeenkomst met de gemeente. Het “lijkenhuisje“ dat er ook staat, moest uiteraard in stand gehouden worden. Op het stuk grond rond dit huisje mocht niet gegraven worden.

 

 a76

 Medewerkersdag – Dank-je-wel Wiel Hupperets, Maastricht


“Waterlelies in de vijver op de plaats van de vroegere mesthoop“ is één van de beelden die zijn bijgebleven van onze jaarlijkse “dank-je-wel-dag” voor alle medewerkers aan dit blad. De totstandkoming van ons tijdschrift rust op de schouders van vrijwilligers en ook dat maakt ons blad speciaal.

 

  

 a77

Determineren van planten (1) – Plantennamen Jan van Dingenen, Liempde

Planten determineren is niets anders dan de naam van de plant proberen te achterhalen. Op het eerste gezicht lijkt dit een aardige, maar verder weinig zinvolle bezigheid, goed voor droge professoren en fanatieke plantenjagers. Maar toch is het niet helemaal onzin. Als je iets over een plant wilt weten, wil je dat meestal in een boek of op internet opzoeken. Maar dat kan alleen als je de Nederlandse naam weet en liefst moet je dan ook nog de officiële Latijnse naam weten.

 

 a78

Heerbaan van Heerlen via Gulpen en Voeren naar Luik (3) Hary van Aken, Klimmen

We volgen de oude Voeren- of Luikerweg over de “hoogvlakte” (ca. 170 m. boven NAP) van Gulpen naar ’s Gravenvoeren. Deze vrij rechte weg is ouder dan de Middeleeuwse grondverkaveling en is waarschijnlijk van Romeinse oorsprong. Hij leidt ons over de oude grens van Mheer en Noorbeek.

 

 a79

De wrede Slingerplant – Araujia sericifera Piet Schuttelaar, Stein

Per 3 augustus 2016 geldt een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van een aantal schadelijke exotische planten en dieren. Deze soorten staan op de zogenaamde Unielijst. Deze invasieve exoten zijn op de Unielijst geplaatst omdat ze in delen van de EU schade toebrengen (of dat in de toekomst waarschijnlijk zullen gaan doen) aan de biodiversiteit en/of ecosysteemdiensten.

 

 a79A

Voetspoor 285 – Wandeling door het land van de Beeselse Draken Harry Boelen, Maastricht

Deze ca.16 kilometer lange wandeling, welke is in te korten tot ca.11 kilometer, voert ons door uitgestrekte bossen en prachtige natuurgebieden, langs waterpartijen en weilanden, langs kapellen, wegkruisen, historische bezienswaardigheden en karakteristieke dorpsgezichten.

 

 a79B

Korte tour 165 – Markante Landmarks in het Langveld Hans Hermans, Heerlen

Zeven kilometer meet deze vlakke wandeling over goede wegen en paden, zonder sjtegels, door een open (zonnig?) landschap met acht verrassende landmarks: Overhuizen, Landgraben, Aussiedlerhof, Drieherensteen, Nepvliegveld, Forum, Berlijnse muur en het Huis van Morgen.

 

 a79C

Kleurschakeringen bij paddenstoelen Max Bruinooge, Heerlen

Meestal worden de paddenstoelen/zwammen ingedeeld naar plaatjeszwammen, buisjes en gaatjes zwammen, zwammen zonder plaatjes of buisjes, buikzwammen, zakjeszwammen en bijzondere vormen. Daarna krijg je bij iedere soort nog andere onderverdelingen. Om hiervan af te stappen is meer naar kleurschakeringen gekeken met bijbehorende foto’s. Vervolgens zijn de relevante gegevens toegevoegd.

 a79D

Sojateelt in Limburg, monocultuur? Jeu Smeets, Venlo

Een sojaboon is een echte superboon. Je kunt hem voor bijna alles gebruiken. Voor het maken van mayonaise, broodjes, koekjes én voor het maken van dierenvoer. Soja bevat veel eiwitten. Door die voedingsstof groeien varkens en koeien sneller dan wanneer ze alleen gras of aardappelschillen zouden eten.

 

 a79E

 Zonnebloemen Hans Hermans, Heerlen

De mensen zijn er gek op zolang ze bloeien, sommige vogels pas als de zaadjes rijp zijn. Tussendoor is de zonnebloem ook een gewild object voor heel veel insecten en wie één keer zonnebloemenhoning geproefd heeft weet waarover we het hebben.

 a79F

De Wegh van Meijl op Seven (32) – Slag aan de Milvische brug en de vita Constantini Huub Kluijtmans, Grashoek

Het is essentieel de verhoudingen te kennen tussen het bewind in relatie tot de Peelvondsten. Het omvangrijke Romeinse rijk was rond het einde van de derde eeuw niet meer te regeren met een centraal gezag vanuit Rome. Men achtte het systeem van de Romeinse keizerlijke overheid niet opgewassen tegen interne conflicten en militaire dreigingen op meerdere fronten, vooral de druk van buiten op de Rijn en Donau grenzen.

 

 

 a79G

Kriebelbeestjes – Pracht- en Boorvliegen Piet Schuttelaar, Stein

Pracht- en Boorvliegen (Ulidiidae) behoren zoals de naam al zegt inderdaad tot de vliegen. Tot nu toe zijn er in Nederland 18 verschillende soorten Prachtvliegen gemeld. Dat wil niet zeggen dat ze zeldzaam zijn, maar eerder dat onze fauna gewoon niet zo rijk is. Ze zijn nauw verwant aan Boorvliegen (Tephritidae), waarvan er maar liefst 84 soorten bekend zijn uit Nederland. Van veel soorten weten we nog niet precies waar ze voorkomen.

 a79H

Ambachtslieden – De orgelbouwer (1) Thijs Abbenhuis, Haelen

Nu Kerstmis nadert zullen weer meer mensen een kerk bezoeken en de klanken van een orgel in hun oren opnemen. Monumentale exemplaren zijn erbij, die niet alleen opvallen door hun prachtige geluid, maar ook door hun magistrale bouw. Bij een open dag in 2012 bracht Thijs Abbenhuis een bezoek aan de firma Verschueren orgelbouw in Heythuysen.