logo vlinder1
2017 - 03

 2017 03 ajpg

 

 

Proza – Onder de tuinbiels
Ger Eikholt, Mook


 2017 03 b

 

Poëzie – Fiësta!
Wiel Hupperets, Maastricht 2017 03 c

Mobile mapping voor internetgebruikers - Street View  Herman van Eck, Maastricht
Voor U gevonden op natuurmonumenten.nl/streetview. Bezoek de mooiste natuurgebieden in Nederland vanuit je luie stoel met Street View. Achttien natuurgebieden in kaart gebracht voor Google Street View Amsterdam. Natuurmonumenten en Google voegen achttien Nederlandse natuurgebieden toe aan Google Street View. Aan de hand van 360-graden beelden kun je deze bijzondere plekken nu virtueel verkennen vanaf je laptop, smartphone en/of tablet. Vrijwilligers hebben afgelopen zomer tientallen kilometers afgelegd met een speciale draagbare camera om de mooiste gebieden van Natuurmonumenten in beeld te brengen. Het resultaat is nu terug te vinden in Street View


 2017 03 d

 

Es de aert koas proate – Andere Heerbaan van Aken naar Luik via Epen? Hary van Aken, Klimmen
Afgelopen periode volgden we de heerbaan van Heerlen via Gulpen en Voeren naar Luik. In Gulpen sloot die weg aan op de Romeinse heerbaan van Maastricht naar Aken. Er zijn aanwijzingen dat er nog een andere oude verbindingsweg liep tussen Aken en Luik en wel via Vaals, Epen en Voeren. Die gaan we nu volgen vanuit Voeren richting Aken.


 2017 03 e

 

Planten – Cacaopant en chocolade, Dutching en Conching Hans Hermans, Heerlen
Heeft de kop iets met natuur te maken? Meer nog, ook met milieu en heem. De plant waar wij het nu over hebben heet ‘Theobroma cacao’ (godenspijs). Ons land is wereldwijd de grootste cacaoverwerker; het huidige handelsvolume ligt bij vier miljoen ton per jaar en het wordt ieder jaar meer. Uit milieuoogpunt is het belangrijk dat de bolsters worden gebruikt om de bodem duurzaam te verbeteren zodat de biodiversiteit behouden blijft. De Azteken genoten als eerste van cacao door deze te mengen met piment, chilipeper en vanille om er een drankje van te maken dat zij ‘xocoat’ noemden.


 2017 03 f

Determineren van planten (3) – Opzoeken van papier Jan van Dingenen, Liempde
Deze artikelen gaan over determineren, maar daar hebben we het eigenlijk nog niet over gehad. Dit artikel gaat over de systemen die de verschillende Flora’s gebruiken om een plant op naam te brengen. Eerst de twee ‘systematische’ Flora’s: Heukels en Eggelte. Heimans is niet meer verkrijgbaar dus die laat ik weg. Heukels en Eggelte hebben tabellen voor het determineren, die volgens een vraag en antwoord systeem je naar de goede plant leiden of zou moeten leiden.

 2017 03 g

 

Natuurfotografie – Focus stacking Victor Swan, Deurne (B)
Letterlijk vertaald betekent focus stacking “brandpunt stapelen”. Hierbij voeg je meerdere foto’s met verschillende scherptediepte-instellingen samen tot één geheel scherpe foto. Er zijn namelijk situaties waarin je tegen de grenzen van de technische mogelijkheden van je camera aan loopt. Dan wil je meer scherptediepte in het beeld. Dat is dan slechts mogelijk met hulpstukken en software.

 


 2017 03 h

Limburgse fruitrassen – De Sjweikeser Rèngelaot Peter Keulers, Geleen
In de regio is een aantal verenigingen actief die zich inzetten voor het behoud van oude fruitrassen. Zeer bijzonder in dit verband is de Stichting Sjweikeser Rèngelaot (SSR) omdat zij zich inzet voor slechts één soort: nl. het gelijknamige pruimsoort dat zo goed als verdwenen was. De Stichting en haar vrijwilligers beheren de boomgaarden. De beplanting zal toenemen naargelang er nieuwe gronden beschikbaar komen waarmee uiteindelijk een aantal van ongeveer 800 bomen van de Sjweikeser Rèngelaot zal worden bereikt.

 

 


 2017 03 i

 

Voetspoor 288 – Wandeling rondom Kornelimünster Harry Boelen, Maastricht
Deze ca. 15 kilometer lange wandeling, welke is in te korten tot ca. 11 kilometer, voert ons door het afwisselend landschap rondom Kornelimünster. Na een bezoek aan de site van het Gallo Romeinse Varnenum brengt de wandeling ons bij de Kluis en Maria kapel in het Klauserwald. Met een grote boog bereiken we de Itterbach die we over weidepaadjes een heel stuk blijven volgen. We klimmen vervolgens uit het Itterbachtal omhoog en via weilanden met mooie uitzichten keren we terug naar de Itterbach. Een laatste klimmetje brengt ons tenslotte terug in Kornelimünster.


 2017 03 j

Korte tour 167 – Vanuit Nijswiller via Baneheide naar het Platte Bosch Harry Boelen, Maastricht
Deze ca. 8 kilometer lange wandeling voert ons over veld – en holle wegen naar Baneheide. We passeren hier enkele monumentale boerderijen opgetrokken uit Kunradersteen en de mooi gerestaureerde waterput. We steken de drukke N281 over en vervolgen onze weg om via veldwegen in het Platte Bosch te geraken.

 


 2017 03 k

 

Geschiedenis om de hoek – Het Genneper Huys: stuivertje wisselen Frans Sijben, Nijmegen
Eeuwenlang strategisch gelegen aan de monding van de Niers in de Maas: het Genneper Huys. Zo strategisch dat het vaak overvallen en van eigenaar gewisseld is. Echter sinds 1710 definitief verwoest. De ruïne is een rijksmonument. Een historische site vóór de stadsmuren van Gennep.


 2017 03 l

 

Natuurgebieden in onze omgeving (41) – Dal van de Holzwarche Olaf Op den Kamp, Kerkrade
Het dal van de Holzwarche ligt tussen Büllingen en Rocherath in de Belgische Oostkantons, pal tegen de Duitse grens. De bronnen van dit riviertje liggen nabij Losheimergraben, op een plateau op 660 meter waar ook de Kyll en enkele bronbeken van de Our ontspringen. De Holzwarche stroomt eerst in noordelijke richting tot bij de Enkelberger Mühle en daarna in westelijke richting verder tot het stuwmeer van Bütgenbach. Verder stroomafwaarts draagt het riviertje overigens de naam Warche en is dan voor veel mensen veel bekender dan de bovenloop.

 


 2017 03 m

 

Wildzang – De huismus (Passer domesticus) Jeu Smeets, Venlo
De huismus ontbreekt veelal waar deze vroeger overal te vinden was… Maar toch… de uitslag van de Nederlandse tuinvogeltelling in 2017 lijkt op die van 2016. De huismus was wederom de meest geziene tuinvogel. De teruggang van deze straatjongen lijkt tot staan gebracht. Dat is waarschijnlijk meer geluk dan wijsheid.

 


 2017 03 n

 

Paddenstoelen – Beker- en Kelkzwammen Max Bruinooge, Heerlen
Tijdens 35 jaar natuurtochten maken met de natuurvriendengroep “Klavertje Vier” is er veel geïnventariseerd en gefotografeerd. Dit alles is vastgelegd in verslagen. En ook tijdens de periode van 15 jaar, waarin ik me als vrijwilliger heb ingezet op de Brunssummerheide, heb ik uiteraard ook diverse opnames kunnen maken met betrekking tot de natuur in het algemeen. Wat me vooral boeide waren de paddenstoelen, meer specifiek de bekerzwammen. Bekerzwammen zijn zittend of gesteeld, meestal duidelijk en soms levendig gekleurd. De meesten zijn in het voorjaar te vinden als een vroeg sieraad van het bos. Wanneer men bij bekerzwammen zacht over de binnenkant van de beker strijkt of een warme adem overheen laat gaan, stijgt onmiddellijk een kleurloze wolk, bestaande uit sporen die uit de zakjes laag naar buiten worden geslingerd. Een van de eerste bekerzwammen die te zien zijn de rode kelkzwam en de vroege bekerzwam. Beide van het geslacht Peziza in Nederland zijn hiervan 45 soorten te vinden.


 2017 03 o

 

JEUGDnatuurverkenners – Jekerdal-Scharrelkids speurtocht in het stadspark Maastricht Tineke de Jong, IVN Maastricht
Dit keer niet de natuur in het buitengebied maar het Stadspark van Maastricht in en dat vlak voor kerst. Kyan schreef: “Het was leuk vandaag maar ook spannend, ik wist niet wat ik kon verwachten” Ja, wat kan je daar nu als Scharrelkid doen? Vier van de 10 kinderen tussen de 6 en 11 jaar, waren ooit wel eens in het stadspark geweest maar de rest nog nooit.

 
 2017 03 p

Hulpmiddelen uit de natuur – Wandelstokken te kust en te keur Thijs Abbenhuis, Haelen
U zult wel denken wat is daar nou over te schrijven? Als we er wat verder induiken blijkt dit toch nog heel wat te zijn. Vroeger werd al het materiaal voor de stokken uit de natuur gehaald en werden ze met de hand gemaakt. Welke jongen heeft in zijn jeugd er niet eentje gefabriceerd? Ze waren meestal van wilg of hazelaar. Met je zakmes sneed je in de schors je initialen en allerlei versieringen. En met een breinaald brandde je in de stok uiteenlopende spreuken. Hierdoor werd je onoverwinnelijk in de strijd. Wisten wij veel wat de spreekwoorden betekenden. Tegenwoordig wordt hout nog wel toegepast maar meestal zijn ze van metaal of kunststof en komen ze uit de fabriek. Op een paar stokken wil ik wat dieper in gaan zoals de Mispelaer in Limburg en de Goastok in Twente en omgeving, omdat het gebruik veel overeenkomst vertoont. Verder kwam ik op vakantie in het buitenland ook wat leuke stokken tegen.