logo vlinder1
2017 - 05

 a1

PROZA – Ontstaan Ger Eikholt, Mook

 

 b1

POËZIE – Plantengeheimen Wiel Hupperets, Maastricht

  c1

GEOLOGISCH BUITENMUSEUM IN ZUID-LIMBURG – Carboonrotsen in het Mergelland Hans Hermans, Heerlen
De kop is feitelijk een ‘contradictio in terminis’; een innerlijke tegenspraak. Het carboonmassief verwacht je in Duitsland in het Ruhrgebied, let op, niet in het Roergebied, want de laatste rivier stroomt bij Roermond in de Maas. Dat in het Geuldal van Vaals mergellagen uit het Krijttijdperk naadloos aansluiten op de carboonleisteen, hebben we te danken aan erosie die miljoenen jaren geduurd heeft. Tijd genoeg om de era en grondsoorten van het Mesozoïcum (ouderdom 299 tot 145 miljoen jaar geleden) bestaande uit de periodes Jura, Trias en Perm, helemaal op te ruimen. Waarschijnlijk bestaat het platteland van Nederland o.a. uit een mixture van puin van de genoemde geologische lagen i.c. systemen.

 


 d1

Nieuwe Wet Natuurbescherming Redactie Vlinderstichting
Per 1 januari 2017 is de nieuwe Wet Natuurbescherming van kracht geworden. Doel was de bestaande wetten te vereenvoudigen en een stevige wettelijke basisbescherming te bieden aan de natuur die dat echt nodig heeft. Om die reden zijn op verzoek van De Vlinderstichting de bedreigde en ernstig bedreigde vlinders en libellen van de Rode Lijst aan de lijst met beschermde soorten toegevoegd.

 

 


 e1

LANDSCHAPSONTWIKKELING – Ontginningsroute Herkenradergrub Lei Amkreutz, Sint Geertruid
Wethouder Armand Opreij van de gemeente Eijsden-Margraten opende onlangs de ontginningsroute Herkenradergrub, gelegen ten noorden van Mheer en ten zuiden van Sint Geertruid. Bij deze gelegenheid mocht ik namens de Buurtvereniging Herkenrade en Heemkunde Sint Geertruid de aanwezigen ook toespreken. Het gebied wordt in de volksmond Herkentergrub genoemd. Hieronder volgen de vier onderwerpen en hoe deze dit gebied zo interessant maken.

 

 

 


 f1

ES DE AERT KOAS PROATE – Andere heerbaanroutes van Voeren naar Aken? (2) Harry van Aken, Klimmen
In de eerdere serie over de Heerbaan tussen Gulpen en Voeren betekende de weg van Aken via Gulpen richting Voeren een omweg. De benaming heerbaan in Voeren gekoppeld aan een andere oude weg richting Aken, de benaming Heerstraat in Epen en de Epenerbaan door het Vijlenerbos kunnen duiden op andere oude routes tussen Aken en Luik. Aangezien die laatste routes ook het grondgebied van Mechelen en Vijlen passeren, schenk ik aandacht aan de geschiedenis van beide oude kerkdorpen.

 

 g1

FLORA – Zeggen (Carex) (1) Paul Spreuwenberg, Schaesberg

Zeggen zijn grasachtige planten die behoren tot de familie van de Cypergrassen (Cyperaceae). Omdat het geslacht Zegge (Carex) soorten omvat die wat moeilijker op naam zijn te brengen lopen veel plantenliefhebbers er vaak met een grote boog omheen. Dat is jammer! Kennis van het geslacht Zegge is van groot belang omdat de aanwezigheid van bepaalde zeggensoorten iets kan zeggen over de natuurwaarden van het betreffende gebied. Het is de bedoeling van deze reeks artikelen om de botanici onder de lezers aan te sporen zich eens in dit interessant geslacht te verdiepen en hun te helpen bij de studie ervan.

 

 


 h1

HISTORIE – Limburg en het 150-jarig bestaan (1) Peter Keulers, Geleen

Overheden brengen het 150 jarig bestaan van Limburg onder onze aandacht. Een mooie gelegenheid om bij stil te staan. Maar welk Limburg eigenlijk? Is het de Belgische provincie, de Nederlandse, of misschien het voormalige hertogdom? Zonder twijfel: het is de Nederlandse provincie! Belgische Limburgers en nazaten van het voormalige hertogdom zijn bij deze vrijgesteld van feestvreugde. En wij, de feestvierders, wat hebben wij te vieren?

 

 


 i1

VOETSPOOR 289 – Vanuit Limbourg naar het bos van Hèvremont Harry Boelen, Maastricht
Het Belgische stadje Limbourg is de startplaats voor deze ca. 15 kilometer lange Ardennen wandeling. Vanuit het historische centrum wandelen we eerst door een agrarisch gebied, met mooie uitzichten, naar het dorpje Hèvremont. Van daaruit klimmen we omhoog naar het Bois de Hèvremont. We wandelen langs het snelstromende riviertje de Borchenne naar het kleine stuwmeertje aan de voet van de Gileppe stuwdam. Het laatste stuk van de wandeling voert ons weer door agrarisch gebied en over het aquaduct van de Gileppe terug naar ons startpunt in Limbourg.

 

 

 


 j1

KORTE TOUR 169 – Wandeling vanuit Moresnet-Chapelle door het Preusbos Harry Boelen, Maastricht

Deze ca. 9 kilometer lange wandeling voert ons vanuit Moresnet – Chapelle door het Preusbos langzaam omhoog. We passeren een aantal wegkruisen langs de Pelgrimsweg en krijgen later weidse uitzichten over Gemmenich en omgeving. We starten de wandeling op de Place Arnold Franck, de parkeerplaats naast de kerk van Moresnet – Chapelle, het Maria bedevaartsoord gelegen tussen Gemmenich en Moresnet.

 

 

 


 k1

DETERMINEREN VAN PLANTEN (4) – Computer zoeken Jan van Dingenen, Liempde
Het vierde en laatste artikel in deze serie gaat over het gebruik van de computer bij het determineren van planten. In het computertijdperk moest het er natuurlijk een keer van komen: een Flora op de computer. In 1993 had ik al twee programma’s; beide door amateurs gemaakt: een begin. We zijn nu 25 jaar later, maar de oogst valt tegen en de toestand is nogal chaotisch.

 


 l1

NATUURGEBIEDEN IN ONZE OMGEVING (42) – Het Weerterbos Olaf Op den Kamp, Kerkrade
Het Weerterbos is een boscomplex ten noordwesten van Weert, tegen de grens met Noord-Brabant aan. Het bestaat uit vochtige en droge bossen, afgewisseld met graslanden en heideveldjes. Er zijn verschillende deelgebieden, te weten de nattere delen ‘In de Vloed’ en het Hugterbroek met de Grashut. De Grashut is een ontginning uit 1800-1810 waar hooilanden lagen en vanaf 1850 een boerderij stond. Het Maarheezerveld ligt bovenop een dekzandrug en het eigenlijke Weerterbos bestaat uit het Voorste Hout, de Voorste Banen, het Middelste Hout, de Achterste Banen en het Achterste Hout. Grote delen van het gebied worden beheerd door Stichting Het Limburgs Landschap.

 


 m1

ARACHNIDA OF SPINACHTIGEN – 2017: Het Europese jaar van de platte Wielwebspin Piet Schuttelaar, Stein

Spinnen zijn geen insecten en vormen een afzonderlijke groep in het dierenrijk. Insecten hebben een in drieën gedeeld lichaam: een kop, een borststuk of thorax en een achterlijf of abdomen. Ze hebben vaak vleugels en 6 poten. Spinnen hebben een in tweeën gedeeld lichaam: een kopborststuk, of cephalothorax, dat is een vergroeiing van de kop met het borststuk en een achterlijf, abdomen. Spinnen hebben 8 ogen en 8 poten maar geen vleugels. In Nederland leven ruim 600 spinnensoorten. De platte Wielwebspin is door spinnendeskundigen uit 26 Europese landen verkozen tot “Europese Spin van het Jaar 2017”.

 


 n1

PADDENSTOELEN – Bekertjes-, kelkjes- en schijfzwammen Max Bruinooge, Heerlen
Het vervolg op “Beker- en kelkzwammen” zijn de kleinere variaties van deze soorten, waarbij hiermee meer schijfzwammen voorkomen. Veel van schijfzwammen zijn te vinden op brandplaatsen. Van de familie wimperzwammen, Scuttellina, zijn in Nederland 20 soorten.

 

 

 


 o1

PARADIJSJES IN NOORD-FRANKRIJK – De krijtkust van Calais tot en met Boulonge sur Mer Thijs Abbenhuis, Haelen
In Noord-Frankrijk ligt van de kust bij Calais tot in de Elzas een prachtig krijtgebied met mooie natuur en pittoreske dorpjes en steden. De flora en fauna lijkt op ons mergelland in vroegere tijden. In dit eerste deel wil ik U meenemen naar het kustgebied tussen Calais en Boulogne sur Mer. Deze zone bezocht ik verschillende keren met mijn vrienden van Klavertje Vier.

 

 
 p1

AMFIBIEËN – Paddenactie in Landgraaf Mariet Kölgen, IVN Oude Landgraaf
IVN De Oude Landgraaf is een van de vele IVN-afdelingen die jaarlijks actief is bij de paddenoverzet. Vanwege het groeiende succes willen we onze werkwijze delen. Ooit begonnen in 1998 toen Esther Sauren langs de Mensheggerweg op persoonlijk initiatief de padden overzette. In 2011 zocht ze samen met vriendin Els Roosen, bij Jos Littmann van onze afdeling meer ondersteuning om deze actie uit te breiden naar de Rouenhof en de Overste Hof. Onder leiding van Jos Littmann kwamen diverse mensen elke avond in actie.