logo vlinder1
2017 - 06

  

 2017 06 01

GROTE KEVERS - Het Vliegend Hert……. een uitdaging ook voor natuurfotografen Peter Lambrichs, Voerendaal
Het vliegend hert is in Nederland wettelijk beschermd. Het grootste verspreidingsgebied ligt in Zuid-Limburg waar nog diverse, in grootte sterk verschillende, populaties worden aangetroffen. In de maand juli bezoek ik in de avonduren regelmatig één van de gebieden waar een van de grootste populaties van Nederlands grootste keversoort voorkomt.

 

 


 2017 06 02

ECOLOGIE – B r r r r Hans Hermans, Heerlen
Met ‘Brrrr’ bedoel ik niet de gure ijzige wind, ook niet de verhuftering van de samenleving, maar de verbraming van de natuur. Ruim vijftig jaar geleden leidde ik geïnteresseerde natuurvrienden door de vuurstenige Preusbossen. Toen wist ik niet dat vuursteen ook wel silex of pireus genoemd wordt. Dat Preusbos etymologisch afgeleid werd van het koninkrijk Pruisen is hiermee ontkracht.


2017 06 03

ES DE AERT KOAS PROATE – Andere heerbaanroutes van Voeren naar Aken? (3) Hary van Aken, Klimmen
De Akerstraat van Epen via Rott naar Vijlen en de Epenerbaan van Epen via de Vijlener bossen naar Vaals, zijn mogelijk oude heerbanen op de koninklijke route van Aken naar Herstal en Luik. De eerstgenoemde weg sloot in Vijlen aan op de vermoedelijke Romeinse Heerbaan via Lemiers naar Aken. De Epenerbaan ging in Vaals over in Bloemendalerstraat, die waarschijnlijk ook een Romeinse oorsprong heeft. Over de heerbanen en de duizend jaar oude hoven en kerken rond Vaals schreef ik eerder in de Natuurgidsen van 2017 en 2008. Dan nog iets heel anders. Bij voormalige Romeinse villa’s langs de heerbanen liggen bergterrassen die doen denken aan Romeinse wijnbouwgaarden. De Romeinse wijncultuur beleefde tijdens de tweede eeuw na Chr. in Duitsland haar hoogtepunt.


2017 06 04

FLORA – Zeggen (Carex) (2) Paul Spreuwenberg, Schaesberg
Zeggen zijn grasachtige planten die behoren tot de familie van de Cypergrassen (Cyperaceae). Omdat het geslacht Zegge (Carex) soorten omvat die wat moeilijker op naam zijn te brengen lopen veel plantenliefhebbers er vaak met een grote boog omheen. Dat is jammer! Kennis van het geslacht Zegge is van groot belang omdat de aanwezigheid van bepaalde zeggensoorten iets kan zeggen over de natuurwaarden van het betreffende gebied. Het is de bedoeling van deze reeks artikelen om de botanici onder de lezers aan te sporen zich eens in dit interessant geslacht te verdiepen en hun te helpen bij de studie ervan.

 


 2017 06 05

MENS EN DIER – Kunstmatige inseminatie in de veehouderij (1) Piet Schuttelaar, Stein
De veehouderij heeft van meet af aan te maken met Markt, Milieu en Maatschappij. De bedrijfsontwikkeling wordt naast de geïnvesteerde arbeid, mede bepaald door beschikbare grond, kapitaal en kennis en voortschrijdend inzicht. Vroeger liepen de stieren vrij in een kudde met koeien en werd er op natuurlijke wijze gepaard als deze geslachtsrijp en dus vruchtbaar waren. Men noemt dat ook wel tochtig of oestrus. De stier rook dat en bemerkte het aan het gedrag van de koe. Een bulloper ( meestal een bijverdienste van een molenaar ) was iemand die een stier onder zijn hoede had, de veeboeren bezocht en een dekking aanbood. Hij kondigde zijn komst aan door op een hoorn te blazen. Zo`n dekking duurt maar kort. In twee minuten heeft de stier zo’n 5 miljard zaadcellen geloosd. Tochtige koeien werden meerdere malen per dag gedekt door de stier. Nu gaat dat vooral met kunstmatige bevruchting en dit proces heeft zich ontwikkeld vanaf de jaren `30.


 2017 06 06

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING – Ger Houben, Ridder in de Orde van Oranje Nassau Herman van Eck, secretaris 

Bij Koninklijke Besluit van 6 april 2017 is Ger Houben benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op 26 april zijn de versierselen, behorende bij deze orde, door de burgemeester van Nuth uitgereikt. Ger ontving deze onderscheiding als programmamaker van één van de best beluisterde programma’s op L1 radio: Limburgs Land.

 2017 06 07

HISTORIE – Limburg en het 150-jarig bestaan (2) Peter Keulers, Geleen 

In dit tweede deel ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van Limburg maken we een denkbeeldige reis van Mook tot Mesch om enkele vruchten die de provincie voortbracht te belichten.


 2017 06 08

VOETSPOOR 290 – Wandeling door de buurtschappen rondom Mheer en Noorbeek Harry Boelen, Maastricht 

Deze heuvelachtige wandeling voert u langs en door een aantal buurtschappen rondom de Zuid – Limburgse dorpen Mheer en Noorbeek. Holle wegen, weide- en bospaadjes, veldwegen, prachtige vakwerkhuizen en verrassende uitzichten laten u genieten van een fraai stukje Limburgs heuvellandschap. De wandeling heeft een lengte van ca.16 kilometer en is in te korten tot ca.10 kilometer. We starten bij de St. Lambertuskerk in Mheer gelegen op de kruising van de Kastanjelaan en Burgemeester Beckersweg. Er is hier een ruime parkeerplaats op het pleintje tegenover de kerk.


 2017 06 09

KORTE TOUR 170 – Wandeling naar de ontsloten ENCI-groeve Harry Boelen, Maastricht 

Sinds enkele jaren wordt door verschillende partijen gewerkt aan een plan van transformatie van het ENCI – gebied. Belangrijk onderdeel van dit plan is de groeve te veranderen in een prachtig natuurgebied. Een spectaculair uitzichtplatform met een 210 treden lange trap, 40 meter naar beneden de groeve in, is onlangs opengesteld met aansluitend een wandelpad door een deel van de groeve. Een reden om al eens een eerste ontdekkingstocht door het (deels) opengestelde gebied te maken. De wandeling heeft een lengte van ca. 9 kilometer.

 

 

 


 2017 06 09a

NATUURGEBIEDEN IN ONZE OMGEVING (43) – Nationaal Park de Meinweg Olaf Op den Kamp, Kerkrade 

Nationaal Park de Meinweg in de gemeente Roerdalen wordt aan drie kanten omsloten door de Duitse grens. Ten zuidoosten van het gebied stroomt de Rode beek, aan de noordwestkant de Bosbeek. Het 2500 hectare grote gebied kent een grote afwisseling aan biotopen, zo liggen er droge en vochtige heiden, eiken- en berkenbossen, naaldbossen, beekdalen en graslanden. Het is een uitgestrekt gebied met een enorme biodiversiteit. De bekendste bewoners zijn de Adder en het Wild zwijn, maar daarnaast is er een groot deel van de inheemse amfibieën en reptielen, libellen, sprinkhanen en andere diergroepen te vinden.

 

 

 


 2017 06 09b

DE SPRINKHANEN EN KREKELS VAN LIMBURG – Vertrouwde zomerse geluiden……. Harry van Buggenum, Susteren
Wie kent ze niet, die opvallende insecten met hun karakteristieke geluiden? Vooral in de volle zomermaanden zijn sprinkhanen en krekels in het veld vaak talrijk aanwezig. We kennen ze ook als plaaginsect uit verhalen in de bijbel en als belangrijke voedselbron voor mensen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. In ons land worden sprinkhanen en krekels vooral gezien als belangrijke indicatoren voor rijke en gevarieerde natuurgebieden. Dat komt doordat de meeste soorten een sterke voorkeur hebben voor een bepaald type vegetatie, vegetatiestructuur of voor bepaalde abiotische omstandigheden. Een natuurgebied met een grote verscheidenheid aan biotopen, kan daarom veel soorten herbergen.

 

 


 2017 06 09c

DE GRIJZE RIBBELBOKTOR – In de poppenwieg Jan van Dingenen, Liempde
Meestal schrijf ik over planten, maar dit is een uitzondering. Het gaat nu vooral over een insect en een beetje over dode dennen. Dat er insecten leven in en op dood hout is natuurlijk niets nieuws. Normaal zie je ze natuurlijk niet, hoogstens de gaatjes die ze gemaakt hebben. Spechten en boomklevers hebben duidelijk meer belangstelling voor deze insecten dan wij. Maar deze keer werden wij, plantenwerkgroep in Midden Brabant, toch zeer geboeid door een insect onder de schors.

 

 


 2017 06 09d

PARADIJSJES IN NOORD-FRANKRIJK – Laon en omgeving Thijs Abbenhuis, Haelen
Het pareltje van de paradijsjes in Noord-Frankrijk ligt ten zuid - oosten van Laon. Zeker 10x heb ik het gebied met mijn vrienden verkend. Steeds weer kwamen we nieuwe verrassingen tegen. We telden er ongeveer 27 soorten orchideeën. Maar er waren ook planten te zien, die thuis horen rond de Middellandse Zee. Prachtige dorpjes lagen er waar de tijd leek te hebben stilgestaan en natuurlijk Laon zelf.

 


 2017 06 093

VOGELS – Gevederde vrienden in de tuin Max Bruinooge, Heerlen 

Wat doen vogels in de tuin? Voedsel zoeken? Ja, maar allereerst zoeken ze bescherming. Daarna voedsel ( eten en drinken ) en verder nestmateriaal. Nestelen doen zij uiteraard met baltsvertoon. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het getortel bij de duiven. Verder brengen ze zang of andere geluiden voort. Meestal een herkenbare lokroep naar een partner, een angstkreet bij onraad en ze laten horen wanneer ze goed gemutst zijn.

 

 


 2017 06 09f

Eerste IVN Natuurgidsenopleiding Midden-Limburg
De 6 IVN-afdelingen in Midden-Limburg hebben voor de eerste keer gezamenlijk een natuurgidsenopleiding georganiseerd. De opleiding is gestart in september 2015 en 8 april jl. is de opleiding succesvol afgerond met de uitreiking van het diploma natuurgids aan 28 nieuwe gidsen. Door deze samenwerking zijn we er in geslaagd om ook het gidsenbestand van de kleinere afdelingen uit te breiden.